نمونه گیری آزمایش کبد چرب در منزل
آزمایش کبد چرب و تشخیص زودهنگام این بیماری، بهمنظور جلوگیری از آسیبهای بیشتر، بسیار مهم است. تست این مورد میتوان در ابتدا با یک نمونه گیری آزمایش در منزل ثبت سفارش شده و نتیجه آن مورد بررسی قرار بگیرد. کبد چرب یکی از بیماریهای شایع در سراسر جهان بهشمار میرود. بهطورکلی، این بیماری بهدلیل ذخیره چربی اضافی در کبد ایجاد میشود. به این معنی است که فرد بیمار در درون کبد خود دارای چربی است که ممکن است به مرور زمان بر عملکرد کبد تأثیر بگذارد و باعث آسیب کبدی شود. خبر خوب اینکه با تعییر سبک زندگی میتوان از این بیماری پیشگیری و حتی درمان کرد.
آزمایش کبد چرب چگونه است؟
آزمایشها و تستهایی که برای تشخیص کبد چرب انجام میشود، شامل آزمایش خون، تصویربرداری و آزمایش بافتهای کبدی است.
آزمایش خون
آزمایش خون برای ارزیابی عملکرد کبد و تشخیص چربی شامل تست عملکرد آنزیمهای کبدی است و از چند جزء تشکیل میشود.
-
آلانین آمینوترانسفراز (ALT)
-
آلکالن فسفاتاز (ALP)
-
آسپارتات آمینوتراسنفراز (AST)
-
آلبومین (Alb)
-
بیلی روبین تام (Total bili rubin)
-
گاما گلوتامیل ترانفسفراز (GGT)
-
زمان تشکیل پروترموبین (PT)
تفسیر هرکدام از موارد ذکر شده بسته به شرایط بدنی افراد متفاوت است؛ لذا باید توسط پزشک انجام شود.
تصویربرداری از کبد
یکی از روشهای آزمایش کبد چرب یا به بیانی دیگر تشخیص وجود چربی در اطراف کبد، تصویربرداری است. در تصویربرداری از کبد، وجود چربی اضافه، التهاب یا بزرگی کبد بررسی میشود و با روشهای مختلفی از قبیل سونوگرافی، CT (توموگرافی رایانهای)، MRI (تصویربرداری تشدید مغناطیسی)، MRE (ترکیب امآرآی با امواج صوتی که سختی بافت کبد را نشان میدهد) و الاستوگرافی گذرا با کنترل ارتعاش یا فیبرواسکن قابل انجام است.
آزمایش بافتهای کبدی
نمونهگیری بافت کبد یا بیوپسی کبد (Liver biopsy)، توسط پزشک انجام میشود و به این صورت است که پزشک با وارد کردن یک سوزن به بافت کبد، تکهای از آن را برای معاینه برمیدارد. بیوپستی ممکن است دردآور باشد که برای کاهش آن از بیحسکننده موضعی استفاده میشود. این آزمایش بهترین روش تشخیص چربی کبد و تعیین شدت التهاب است.
عوارض کبد چرب
اگرچه بیماری کبد چرب ممکن است باعث مشکل چندان جدی نشود و عملکرد طبیعی کبد را مختل نکند؛ در عین حال بهعنوان یک بیماری پنهان و خطرناک حتی ممکن است منجر به مرگ بیمار شود. رژیم غذایی ناسالم و کاهش تحرک برخی از عوامل بروز آن هستند. بیماری کبد چرب ممکن است به التهاب کبد، سیروز کبدی، نارسایی و سرطان کبد منجر شود.
علائم کبد چرب
برخی از علائم و حتی عوارض مبتلا شدن به بیماری کبد چرب از جمله خستگی همیشگی، ترش کردن، جوش کمر و صورت، لکهای پوستی، تغییر رنگ پوست، احساس سوزن سوزن شدن انتهای دست و پاها، طعم تلخ دهان در صبح، بدبو بودن عرق، درد در سمت راست شکم و … ناخوشایند هستند. این عوارض ممکن است منجر به اختلال نسبی زندگی عادی شوند. درصورتی هرکدام از موارد ذکر شده را احساس میکنید، به احتمال زیاد به کبد چرب مبتلا شدهاید و باید هرچه زودتر به فکر درمان باشید.
همانطور که بیان کردیم، آزمایش کبد چرب از چند طریق آزمایش خون، تصویربرداری و نمونهبرداری انجام میشود که بسته به وضعیت بیمار و تشخیص پزشک توصیه میشوند. دیر اقدام کردن برای تشخیص چربی کبد و انجام راهکارهای درمانی، عواقب خطرناکی را بهدنبال خواهد داشت. این بیماری ممکن است به سیروز کبدی و در نهایت از کارافتادن کامل کبد منتهی شود.
بعضی از افراد به دلایل مختلفی از جمله مشغله کاری، هزینه و زمانبر بودن مراجعه به آزمایشگاه، کار نمونه گیری کبد را به تعویق میاندازند؛ در نتیجه، تشخیص بیماری دیرتر اتفاق میافتد و عواقب جبرانناپذیری گریبانگیرشان خواهد شد. امروزه سرویسهای نمونه گیری آزمایش در منزل، شرایط آسانی را برای هموطنان فراهم کردهاند.
نمونه گیری آزمایش در منزل چگونه انجام میشود؟
سرویسهای نمونهگیری انواع آزمایش در منزل با توجه به شرایط روحی بیمار، وضعیت مالی و بهبود ترافیک شهری، خدمات خود را در محل انجام میدهند؛ به این شکل که متخصصان آزمایشگاه به همراه ابزار و تجهیزات استریلیزه در منزل یا محل کار بیمار حضور مییابند و حجم خون مورد نیاز را تحت شرایط کاملا بهداشتی از بیمار میگیرند؛ سپس نمونهها جهت ارزیابی و آزمایش به آزمایشگاه منتقل میشود. در حین انتقال خون به آزمایشگاه نیز شرایط استاندارد از جمله دما و وسیله مناسب برای جابهجایی نمونهها فراهم میشود.
توجه داشته باشید که نمونه گیری آزمایش فقط مختص به آزمایش خون نیست و آزمایشهای دیگری که به ادرار یا مدفوع نیاز دارند نیز از همین طریق قابل انجام است. در نهایت اینکه، پیش از دریافت هر نوع نمونه، شرایط خاص مثلا ناشتا بودن به بیمار اعلام میشود.
انواع کبد چرب
دو شکل اصلی بیماری کبد چربی غیرالکلی و الکل، رایجترین اشکال این بیماری هستند. یک نوع دیگر هم تحت عنوان کبد چرب بارداری وجود دارد که چندان شایع نیست.
کبد چرب الکلی (AFLD)
کبد چرب ناشی الکلی (alcoholic fatiy liver) مراحل اولیه این بیماری است و از مصرف زیاد از حد الکل ناشی میشود. حدود 5 درصد از مردم آمریکا بهدلیل مصرف منظم الکل به این بیماری دچار میشوند.
کبد چربی غیرالکلی (NAFLD)
یکی دیگر از اشکال کبد چرب، وجود چربی بیش از حد در دور و داخل این عضو بدن است که به آن کبد چرب غیرالکلی (Nonalcoholic fatiy liver) یا استئاتوهپاتیتیس میگویند. این وضعیت ممکن است به کبد آسیب برساند و منجر به از کارافتادن آن شود. افراد چاق، مبتلایان به دیابت و چربی خون، بهویژه مستعد این بیماری هستند. گاهی کاهش سریع وزن و عادت بد غذایی نیز ممکن است فرد را به این بیماری مبتلا کند.
درخصوص آزمایش کبد چرب از طریق نمونهگیری بافت، بهتر است بدانید که تمامی افراد مبتلا به کبد چرب غیرالکلی، نیازی به این روش ندارند؛ بنابراین اگر مشکوک به استئاتوهپاتیتیس یا همان بیماری کبد چرب غیرالکلی هستید، یا اگر براساس نتایج آزمایشهای کبد چرب احتمالا به عوارض این بیماری مانند سیروز کبدی دچار شدهاید، پزشک معالج برای تشخیص قطعی و انجام مراحل درمان، انجام بیوپسی را توصیه میکند.
تشخیص سریع بیماری با نمونه گیری آزمایش کبد چرب
کبد چرب یک بیماری شایع در سراسر جهان است که درصورت بیتوجهی به تشخیص و درمان، ممکن است منجر به از کارافتادن کبد شود. درصورتی که الکل زیاد مصرف میکنید، اضافه وزن دارید یا اینکه به بیماریهایی مانند چربی خون مبتلا هستید، حتما با آزمایش کبد چرب که از روشهای مختلفی انجام میشود، نسبت به تشخیص سریع و انجام راههای درمانی اقدام کنید.