کودکان به طور طبیعی تمایل به کشف دارند و این وظیفه خانواده است که زمینه های مناسب برای این تجربیات را فراهم کند و آنها را در این فعالیت ها تشویق کند.
والدین با پرورش کنجکاوی، پرس و جو و توانایی های فرزندانشان می توانند آنها را به زندگی سرشار از اشتیاق و کشف، راهنمایی کنند.
در این مرحله حساس از نظر دانش و تجربه، برای ایجاد محیطی پر از امکانات یادگیری، نیازمند راهنمایی خانواده هستند. کنجکاوی کودکان را می توان با ترکیب دو رویکرد اکتشافی افزایش داد: اول، با کاوش در محیط و اشیاء آنها با حواس پنج گانه.
دوم، با تصور و خلق چیزهای جدید و بدیع. با ترکیب این دو رویکرد، والدین می توانند فرزندان خود را به سمت یادگیری فعال و مؤثر سوق دهند.
تشویق به اختراع و خلق چیزهای جدید، توانایی تفکر خلاقانه کودکان را تقویت می کند و حس کنجکاوی آنها را افزایش می دهد. با این رویکرد خانواده می تواند بهترین راهنما برای کشف و شکوفایی استعدادهای فرزندان خود باشد. در ادامه به انواع روش های کشف علاقه کودکان اشاره نموده ایم.
درک والدین از علاقه و توانایی های کودکان
والدین باید علایق و توانایی های منحصر به فرد فرزندان خود را درک کنند و یک برنامه رشد استعداد مناسب را ایجاد کنند. شناسایی وظایف و فعالیت های خاص به عنوان فرصت های یادگیری برای کودکان مهم است. با انجام تست هوش کودک والدین قادر به شناسایی ابعاد متفاوت هوشی کودکان هستند و از این طریق می توانند توانایی فرزند خود را شناسایی کنند.
درک این نکته مهم است که کودکان به زمینه های خاصی که در آن استعداد دارند علاقه مند هستند. این نقطه اولیه از طریق مشاهده دقیق و درک توانایی های آنها شکل می گیرد. پس از این درک، خانواده به سمت آموزش فرزندان خود در زمینه های خاص و ارتقای این قابلیت ها می رود.
به این ترتیب، اگر کودکان به فعالیت های خاصی علاقه نشان دهند، فرصت هایی به آنها داده می شود تا این توانایی ها را توسعه دهند و حس کنجکاوی و اشتیاق خود را تقویت کنند. این فرآیند باعث افزایش سلامت کودکان و افزایش استعدادهای منحصر به فرد کودکان می شود.
کنجکاوی کودکان را نادیده نگیرید
کنجکاوی کودکان به عنوان یک ویژگی قابل مشاهده نباید در زمینه های مختلف نادیده گرفته شود. آنها احتمالاً سؤالات بیشتری در مورد مسائل مربوط به آنها می پرسند. والدین باید این کنجکاوی را به سمت آموزش و پرورش فرزندانشان هدایت کنند.
با شناخت استعدادیابی کودک می توان آنها را به سمت یادگیری عمیق تر و درک بهتر موضوعات مورد علاقه کودک هدایت کرد. والدین باید با ارائه اطلاعات دقیق و واقعی به سوالات کنجکاوانه کودکان پاسخ دهند تا احساس فضای امن پر از اطلاعات را ایجاد کنند.
تحقیق والدین
والدین می توانند با تشویق کودکان به تحقیق و کاوش، پلی برای رشد کنجکاوی ایجاد کنند. ارائه انواع منابع از جمله کتاب، روزنامه، مجلات و ابزارهای تکنولوژیکی با کنترل والدین می تواند راهنمای خوبی باشد.
کودکان علاقه مند به تحقیق می توانند با استفاده از این منابع مختلف به دانش و اطلاعات جدیدی دست یابند. ایجاد موقعیتهای مبتنی بر نیاز نیز کودکان را به اختراع و خلق تشویق میکند.
به عنوان مثال، اگر کودکی به آشپزی علاقه دارد، والدین نه تنها می توانند حس کنجکاوی او را افزایش دهند، بلکه با ایجاد فرصت هایی برای آشپزی و ایجاد غذاهای جدید، استعدادهای او را نیز پرورش می دهند.
این راهنمایی و حمایت والدین می تواند به رشد سلامتی کودکان و توانایی آنها در کشف و شکوفایی استعدادها و علایق آنها کمک کند.
کشف استعداد ها و توانایی های پنهان کودکان
بیشتر استعدادهای کودکان پنهان است و ممکن است زیر سطح آموزشی والدین و معلمان تشخیص داده شود. در طول رشد، اجازه دادن به کودکان برای آزمایش و اشتباه کردن، کلید رشد استعدادهای آنهاست.
والدین باید از اصرار بیش از حد بر برآورده کردن انتظارات خود اجتناب کنند. با آگاهی درباره بهترین سن استعدادیابی کودکان می توان از از جاه طلبی بیش از حد پرهیز کرد تا کودکان فرآیند یادگیری مثبت و تجربی را تجربه کنند و از تمایل طبیعی خود برای کشف دنیای اطراف خود بهره مند شوند.
زیرا این امر می تواند باعث فشار ناخواسته به کودک و ایجاد احساس ترس از اشتباه و شکست شود. این احساس ترس ممکن است کودکان را از ریسک کردن و امتحان ایده های جدید باز دارد.