راهنمای ماه سوم بارداری: مراحل رشد جنین، تغذیه و توصیه‌های پزشکی

با گذشت ۳ ماه از تشخیص بارداری به‌صورت قطعی، تغییرات جسمانی مادر و بچه بیشتر می‌شود. علائم بارداری خود را بیشتر نشان می‌دهند و اتفاقاتی مانند تغییرات پوست و مو به‌وجود می‌‌آیند. بدون وجود هورمون‌های استروژن و پروژسترون امکان رشد جنین وجود ندارد. با نوسانات این هورمون‌ها هم پوستتان در ماه سوم حاملگی خشک می‌شود و هم آکنه خواهید زد. خشکی پوست از عوارض بارداری در این ماه است. خارش پوست هم در پی خشکی ایجاد می‌شود.

 

علاوه‌بر این‌ها، رحم در حال بزرگ‌شدن است، پس پوست روی شکم حالت کشیده‌ای پیدا می‌کند. شاید چنین چیزی برای همه رخ ندهد، اما برخی از زنان دچار ترک‌های پوستی در ناحیه شکم می‌شوند یا استرچ‌مارک یعنی همان خطوط بی‌رنگ روی پوست را روی شکمشان مشاهده می‌کنند. با مرور راهنمای بارداری می‌توانید از وضعیت خود در ماه‌های مختلف باخبر شوید و نگران چیزی نباشید.

مراقبت‌های دوران بارداری، به حفظ سلامتی مادر و جنین در طول ۹ ماه بارداری کمک می‌کنند. این مراقبت‌ها شامل معاینات منظم، آزمایش‌ها، سونوگرافی و آموزش‌های لازم می‌شود. دریافت مراقبت‌های دوران بارداری، خطر سقط جنین یا مشکلاتی مثل حاملگی خارج از رحم، تولد زودهنگام و … را کاهش می‌دهد.

 

 

 

بدن مادر در ماه سوم بارداری چه تغییراتی می‌کند؟

در ماه سوم، با بزرگ‌شدن رحم و علاوه‌بر بزرگ شدن رحم و برجستگی شکم، تغییرات جسمی دیگری هم وجود دارند که در زیر می‌خوانید:

  • سینه‌ها حساس‌تر می‌شوند؛ سینه‌های شما با آماده‌شدن بدن برای شیردهی حساس و سنگین می‌شوند. اندازه آن بزرگ‌تر خواهد شد و هاله‌ای پررنگ‌تر در اطراف نوک پیدا می‌کند.
  • سیاهرگ‌ها قابل مشاهده می‌شوند؛ از آنجایی که حجم خون در بدن شما افزایش می‌یابد و قلب سریع‌تر پمپاژ می‌کند، سیاهرگ‌ها روی سینه‌ها برجسته‌تر می‌شوند و بیشتر به‌چشم می‌آیند.
  • اضافه وزن پیدا می‌کنید؛ تا ماه سوم، مقداری وزن اضافه می‌کنید. اما اگر متعادل غذا بخورید، امکان کنترل وزن وجود دارد.
  • یادتان باشد که یک زندگی تازه در رحمتان در حال شکل‌گیری است و این تغییرات بخشی از فرایند ارزشمند خلق آن هستند. با رعایت مراقبت ماه سوم‌ بارداری، همه‌چیز به‌خوبی طی خواهد شد.

 

شکل خوابیدن مادر در ماه سوم بارداری

از خوابیدن به پشت خودداری کنید و ترجیحاً به پهلوی چپ یا راست بخوابید. استفاده از بالش‌های مخصوص بارداری هم ایده بسیار خوبی است. منظور همان بالش‌هایی است که بلندند و امکان در آغوش‌گرفتن یک سمتشان وجود دارد. به‌این صورت که می‌توانید پاها را باز کنید و بالش را بین آن‌ها بگذارید و امتدادش را هم در آغوش بگیرید. این بالش‌ها به شما اجازه می‌دهند که خواب راحت‌تری داشته باشید و موقع درازکشیدن، اذیت نشوید.

 

مواد خوراکی ممنوع در ماه سوم بارداری

مثل همیشه، در طول بارداری خود، از مصرف این خوراکی‌ها در ماه سوم هم دوری کنید:

 

  • نوشیدن بیش از ۲۰۰ میلی‌گرم کافئین در روز
  • میوه و سبزیجات شسته‌نشده
  • غذاهای آماده و فراوری‌شده
  • تخم مرغ خام یا نیمه‌پخته
  • نوشیدن دمنوش‌های گیاه
  • شیر و پنیر غیر پاستوریزه
  • ماهی یا صدف نپخته
  • مصرف الکل

مصرف ماهی‌هایی که ممکن است، حاوی سطوح بالایی از جیوه باشند هم خطرناک است.

اندازه جنین در هر هفته

تغییرات بدن مادر با رشد جنین همراه است. بچه هم در حال رشد است و هفته‌به‌هفته، تغییراتی را از سر می‌گذراند. در این ماه از بارداری، بچه به‌اندازه یک عدد لیموترش یا آلوی رسیده است. در زیر، جدول اندازه جنین در هر هفته از ماه سوم بارداری (هفته‌های ۹ تا ۱۲) آمده است:

هفته بارداری طول جنین (میلی‌متر) وزن جنین (گرم)
هفته ۹ ۱۶ تا ۲۵ کمتر از ۲
هفته ۱۰ ۲۷ تا ۳۵ ۴
هفته ۱۱ ۳۵ تا ۵۰ ۷ تا ۸
هفته ۱۲ ۵۰ تا ۶۱ ۱۴

 

متخصص زنان مشکلات مربوط به اندام‌های تناسلی زنانه را تشخیص می‌دهد و درمان می‌کند. این فرد با تمام جنبه‌های سلامت جنسی مانند مراقبت‌های پیشگیرانه، غربالگری سرطان و معاینات فیزیکی سروکار دارد. متخصصان زنان شرایطی را که بر سیستم تولید مثل زنان تأثیر می‌گذارد، تشخیص می‌دهند و درمان می‌کنند.

 

بارداری ماه سوم چه علائمی دارد؟

در ماه سوم از حاملگی، علائم بارداری نسبت به دو ماه قبلی بیشتر احساس می‌شوند. از جمله آن‌ها باید به موارد مشهوری مانند نشانه‌های زیر اشاره کنیم:

  • تهوع و استفراغ
  • افزایش حجم خون
  • افزایش اشتها
  • تغییرات خلقی
  • لکه‌بینی خفیف
  • افزایش ترشحات واژن
  • یبوست و سوزش سر دل
  • افزایش بیزاری و هوش غذایی
  • خستگی، کمردرد، سرگیجه و سردرد
  • تغییرات سینه مانند تورم، خارش و تیره‌شدن نوک پستان

کسانی که اصلاً تهوع را تجربه نمی‌کنند، اغلب نگران هستند و فکر می‌کنند که شاید مشکلی برایشان به‌وجود آمده است. چنین فکری اشتباه است و نداشتن تهوع امتیاز بزرگی است که جای نگرانی ندارد. تهوع صبحگاهی شایع است اما همه را تحت تاثیر قرار نمی‌دهد، بنابراین اگر آن را احساس نمی‌کنید، خود را خوش‌شانس بدانید و لذت ببرید.

برای مشاوره ماه سوم بارداری به چه دکتری باید مراجعه کرد؟

در ماه سوم بارداری هم باید مانند اوقات دیگر حاملگی زیر نظر پزشک باشید. دکتر زنان متخصصی است که می‌تواند در مسیر پشت‌سر گذاشتن این دوره با شما همراه شود. برای کنترل علائم مختلفی مانند کاهش تهوع صبحگاهی یا آگاهی از اقدامات لازم برای ماه سوم بارداری باید تحت نظر باشید.

 

حواستان به سلامت روان ماه سوم بارداری هم باشد و اگر احساس می‌کنید که علامت‌هایی مانند افسردگی گریبان‌گیرتان شده‌اند، از مشاوران کمک بگیرید. مدیریت استرس و یادگرفتن راه‌ورسم مواجهه با چالش‌ها به حضور حرفه‌ای یک مشاور در کنارتان نیاز دارد. با رعایت سبک زندگی سالم مانند پرهیز از مصرف سیگار، الکل و مواد مخدر، ماه سوم حاملگی را هم به‌خیر بگذرانید.

تشخیص و درمان اختلالات سیستم تولید مثل زنان، مشاوره جنسی و بارداری، تخصص دکتر زنان و زایمان است. از مهم‌ترین وظایف دکتر زنان می‌توان به مراقبت‌های پیش و بعد از زایمان، مراقبت‌های پس از زایمان، مدیریت درد زایمان و مشاوره باروری اشاره کرد. متخصص زنان و زایمان به درمان بیماری‌هایی مثل عفونت‌های زنان، اندومتریوز، پولیپ رحم، فیبروم رحم، پره‌اکلامپسی، سندروم تخمدان پلی‌کیستیک می‌پردازد. در صورت ابتلا به این بیماری‌ها، برای اخذ نوبت دکتر زنان می‌توانید از نوبت دهی دکتر زنان و زایمان در سایت دکتردکتر استفاده کنید.

برگرفته از سایت دکتردکتر (https://drdr.ir/)

 

→ خواندن مطلب قبلی

راهنمای اول بارداری: آنچه هر مادر باردار باید بداند

خواندن مطلب بعدی ←

اگر کاندوم پاره شد و مایع منی داخل واژن ریخت چکار کنیم؟

نوشتن نظر شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *