آیا بیرون زدگی چشم با تیروئید مرتبط است؟

شاید بیرون زدگی چشم یک بیماری نباشد؛ اما قطعا نشانه‌ای از یک بیماری است. این اتفاق زمانی رخ می‌دهد که کره چشم ملتهب شود و علت آن، احتمالا ناشی از بیماری‌های سیستماتیک پرکاربرد همچون تیروئید خواهد بود. وقوع این رخداد، بسته به‌شدت آن، می‌تواند سبب مشکلات چشمی مانند خشکی قرنیه و التهاب ملتحمه (یک نوع غشای پوشاننده) شود.

با این تعاریف، تیروئید چشمی یک بیماری جدی خواهد بود که در صورت عدم درمان، هر روز تشدید خواهد شد. در این مطلب، قرار است شما را با دانستنی‌های بیشتری از این اختلال جسمی آشنا کنیم. اگر علاقه‌مند به کسب تجربه‌های پزشکی هستید، همراه ما باشید

جزئیات اتفاقی که منجر به بیرون زدگی چشم می شود.

تیروئید چشمی که البته با نام گریوز هم معروف است، یک اختلال خودایمنی محسوب می‌شود. می‌دانید که نقش سیستم ایمنی بدن، محافظت از بدن ما در برابر مهاجمان خارجی است و در صورت تشخیص سلول‌های غیرطبیعی مانند سرطان، برای ازبین‌بردن آن اقدام می‌کند. اما زمانی که پای بیماری تیروئید وسط باشد، این سیستم، به بافت‌ها و ماهیچه‌هایی که اطراف چشم را احاطه کرده‌اند، واکنش غیرطبیعی نشان می‌دهد.

طی این بیماری، تیروئید، پرکار می‌شود. بدان معنا که هورمون بیشتری تولید می‌کند و مقدار اضافی هورمون، سرعت متابولیسم را افزایش می‌دهد. این فعالیت غیرعادی، باعث می‌شود که سلول‌های ایمنی به این غده و بافت اطراف چشم هجوم بیاورند و به آن صدمه بزنند.

ارتباط غده تیروئید و عملکرد آن با بیرون زدگی چشم

احتمالا کنجکاو شده‌اید و می‌پرسید که اصلا غده تیروئید موجود در گردن، چه ارتباطی با چشم دارد که عملکرد نادرست آن منجر به بیرون‌زدگی این عضو شود؟ حقیقت این است که در حفره و بافت اطراف چشم، پروتئین‌هایی حضور دارند که به‌اتفاق، در غده تیروئید هم هستند. از همین رو، سیستم ایمنی دچار اشتباه می‌شود و به این بافت حمله می‌کند.

در نظر داشته باشید که تیروئید چشمی، یک نوع تیروئید پرکار است. درصورتی‌که مبتلا به این بیماری هستید، مراقب علائم مشکوکی که در چشم‌هایتان بروز می‌کند، باشید. در عنوان بعد، برای راهنمایی شما دراین‌خصوص، اطلاعات بیشتری ارائه داده‌ایم.

پیشنهاد: بیماری های تیروئید را بیشتر بشناسید

چه دلایلی باعث ایجاد تیروئید چشمی می‌شوند؟

به‌جز حمله آنتی‌بادی‌های غیرطبیعی تولیدشده از سیستم ایمنی بدن به بافت‌های اطراف چشم، دلایل دیگری هم وجود دارند که افراد را گرفتار بیرون زدگی چشم می‌کند. به‌طور مثال، افرادی که ازنظر ژنتیکی، مستعد ابتلا به یک اختلال باشند، ممکن است این ژن‌ها با جزئی‌ترین عوامل محیطی تحریک و فعال شوند.

افرادی که به بیماری‌های خودایمنی مانند دیابت نوع یک یا آرتریت روماتوئید مبتلا هستند، خطر بیشتری از سمت تیروئید چشمی، آن‌ها را تهدید می‌کند. حتی اگر شخصی، تیروئید پرکار داشته باشد و تحت درمان با ید رادیواکتیو قرار بگیرد، احتمال دارد بیماری او به گریوز تبدیل شود.

نشانه‌هایی که از بیرون زدگی چشم نشات می‌گیرند

چشم‌هایی که از حالت طبیعی خود بیرون زده‌اند، چه ویژگی‌هایی دارند؟ دقت کنید که در حالت عادی، قسمت سفیدی چشم نباید بالای عنبیه (بخش رنگی)، بدون بازکردن پلک قابل دید باشد. اگر سفیدی چشم بین عنبیه و پلک بالایی ظاهر شود، یعنی نشانه‌هایی از برآمدگی غیرطبیعی در حال وقوع است. سایر علائمی که شما را به آگاهی عمیق‌تری از این مسئله می‌رساند، در ادامه ذکر شده‌اند.

  • سوزش چشم

  • خارش چشم

  • آب‌ریزش چشم

  • خشکی چشم

  • قرمزی و درد

  • پف‌آلودگی اطراف چشم

نحوه تشخیص علت بیرون زدگی چشم

اگر یک یا هر ۲ چشم شما دچار برآمدگی شده‌اند، نخستین اقدامتان باید مراجعه به پزشک باشد. در جلسه ملاقات، باید تاریخچه پزشکی و لیست داروها و مکمل‌هایی که مصرف می‌کنید را به‌طور مفصل با دکتر خود در میان بگذارید.

احتمالا پزشک با پرسش سوالاتی از قبیل؛ اولین بار کی متوجه غیرعادی بودن چشمتان شدید؟ آیا بینایی شما دچار تغییر شده است؟ با علائم دیگری مانند سردرد مواجه هستید؟ معاینه را آغاز می‌کند و برای تشخیص دقیق، یکی از آزمایش‌های زیر را برایتان جویز خواهد کرد.

  • تست بینایی

  • معاینه چشم گشادشده

  • معاینه شکاف که در آن با استفاده از میکروسکوپ و نور با شدت، ساختارهای چشم بررسی می‌شود.

  • تست‌های تصویربرداری مانند ام.آر.آی و سی.تی.اسکن

  • آزمایش خون

چرا درمان سریع بیرون زدگی چشم اهمیت دارد؟

طی این بیماری، فشاری بر عصب بینایی اعمال می‌شود و سیگنال‌هایی را به چشم و مغز ارسال می‌کند که اگر به‌موقع، شناسایی و روند درمان آغاز نشود، بینایی فرد، ضعیف‌ و ضعیف‌تر خواهد شد. البته به‌جز کاهش قدرت بینایی، خشکی چشم و زخم قرنیه، از اختلالات رایجی هستند که بیماران تیروئیدی را تهدید می‌کنند.

با این اوصاف، تشخیص به‌موقع این بیماری، درمان را موثرتر خواهد کرد چرا که اگر مبتلایان، در مراحل نخست این اختلال باشند، با تجویز داروهای کورتونی می‌توانند مانع پیشرفت عملکرد نادرست تیروئید شوند و حتی حالت بیرون‌زده چشم‌ها را درمان کنند.

اگر مدت‌زمان زیادی از این بیماری گذشته باشد و شما دیر به وجود آن پی بردید یا برای درمان اقدام کرده‌اید، به‌احتمال قوی، با جراحی می‌توانید فشار وارده بر عصب چشم را بردارید. بعد از کنترل این فشار، درصورتی‌که فرد بیمار، مبتلا به ۲ بینی یا انحراف چشمی است، با جراحی‌های مربوطه می‌تواند سلامت بینایی خود را به ‌دست آورد.

درمان بیرون زدگی چشم با پزشکان دکترتو

بیماری تیروئید چشمی، گرچه نادر است و ترسناک به‌نظر می‌رسد؛ ولی شما می‌توانید بدون ازدست‌دادن بینایی پایدار، بهبودی خود را باز گردانید؛ البته با 2 شرط مهم! اول این‌که به‌موقع برای درمان اقدام کنید و دوم، در صورت انتخاب یک پزشک متخصص و متبحر.

با انتخاب پزشکانی خوب و باتجربه مجموعه دکترتو که سابقه درخشانی هم در طول فعالیت‌های خود دارند، شما تقریبا نصف مسیر درمان را با موفقیت طی کرده‌اید. پزشکان سامانه دکترتو، با شناسایی دقیق، استفاده از ابزارها و تجهیزات پیشرفته، علم و دانش گسترده و ارائه توصیه‌های مراقبتی قبل و بعد از عمل، نتیجه رضایت‌بخشی از درمان را برای بیماران رقم می‌زند.

جمع‌بندی

بیرون زدگی چشم یا تیروئید چشمی، یک بیماری خودایمنی است که در آن، سیستم ایمنی بدن به بافت غده تیروئید حمله می‌کند و موجب اختلال هورمون این غده در بدن می‌شود. درصد خاصی از افراد، این اختلال به بافت‌های حدقه به‌خصوص عضلات چربی اطراف چشم حمله می‌کند و منجر به التهاب و افزایش حجم این بافت‌ها می‌شود.

جهت پیشگیری از کشیده‌شدن عصب بینایی و کاهش دید افراد طی این بیماری و حتی ایجاد اسکار چربی و عضلات، انحراف چشم و ۲ بینی، لازم است که علائم ظهور اختلال را کامل بشناسید و در صورت شاهد بروز آن‌ها در خود یا اطرافیانتان، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. شما در هر شهری که باشید، می‌توانید با ورود به سامانه دکترتو، نزدیک‌ترین پزشک به محل سکونت‌تان را بیابید.

→ خواندن مطلب قبلی

فرق متخصص و جراح قلب؛ انتخاب درست برای درمان سریع

خواندن مطلب بعدی ←

لپ تاپ کارکرده سالم

نوشتن نظر شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *