درمان بیماری زونا

درمان بیماری زونا

درمان بیماری زونا

زونا چیست؟ زونا یک بیماری ویروسی است که توسط ویروس سرخک ایجاد می شود. هر کسی که تا به حال آبله مرغان داشته باشد ممکن است به زونا مبتلا شود. ویروس بیماری در سلول‌های خاصی در ریشه عصبی غیرفعال می‌ماند، اما وقتی دوباره فعال شود، باعث ایجاد زونا می‌شود. حدود 20 درصد از افرادی که قبلاً سرخک داشته اند در طول زندگی خود به زونا مبتلا می شوند. خوشبختانه اکثر بیماران بیش از یک بار به این بیماری مبتلا نمی شوند.

علت دقیق فعال شدن یا بیدار شدن ویروس در افراد سالم مشخص نیست. یک سیستم ایمنی ضعیف می تواند راه را برای تکثیر ویروس باز کند و از طریق اعصاب به پوست برسد. اگرچه کودکان ممکن است به زونا مبتلا شوند، اما این ویروس بیشتر افراد بالای 50 سال را مبتلا می کند. بیماری، تروما و استرس نیز می تواند باعث تحریک ویروس و ایجاد زونا شود. افرادی که سیستم ایمنی آنها به هر دلیلی ضعیف شده است، بیشتر در معرض ابتلا به زونا هستند.

چنین افرادی نیز بیشتر مستعد ابتلا به انواع شدید زونا هستند. بیماری هایی که سیستم ایمنی بدن انسان را تضعیف می کنند عبارتند از سرطان (مانند سرطان خون) و ایدز. برخی از درمان‌ها، مانند شیمی‌درمانی یا پرتودرمانی برای مبارزه با سرطان، داروهایی که برای جلوگیری از رد پیوند استفاده می‌شوند، یا استفاده طولانی‌مدت از کورتیکواستروئیدها، می‌توانند سیستم ایمنی بدن را تضعیف کرده و خطر ابتلا به زونا را افزایش دهند. در این مقاله به روش های درمان و کنترل زونا می پردازیم.

روش‌های درمان زونا

به گزارش از مجله سلامت درمان بیماری زونا دارای روش های محدودی است . روش‌های درمان زونا به شرح زیر است.

مسکن هایی که به کاهش درد کمک می کنند: درد ناشی از زونا می تواند بسیار شدید باشد و ممکن است برای تسکین آن نیاز به مصرف مسکن باشد.

داروهای ضد ویروسی: این دارو زمانی تجویز می شود که پزشک طی 72 ساعت پس از ظهور اولین جوش ها بیماری را تشخیص دهد. هر چه زودتر مصرف داروهای ضد ویروسی را شروع کنید، بهتر است. مهمترین داروهای ضد ویروسی فامسیکلوویر، والاسیکلوویر و آسیکلوویر هستند. این داروها می توانند درد ناشی از بیماری را کاهش داده و زمان دردناک ایجاد تاول ها را کوتاه کنند.

مسدود کننده های اعصاب: این داروهای تزریقی که در صورت شدید بودن درد تجویز می شوند، حاوی داروی بی حس کننده و در برخی موارد کورتون هستند.

کورتیکواستروئیدها: برای برخی از بیماران، ممکن است قرص های کورتیکواستروئیدی با داروهای ضد ویروسی برای کاهش تورم و درد تجویز شود. البته این درمان چندان رایج نیست، زیرا می تواند باعث گسترش بیشتر آکنه شود.

درمان درد بعد از برطرف شدن جوش‌ها

درمان درد بعد از برطرف شدن جوش‌ها

  • هیچ درمان خانگی برای زونا وجود ندارد، اما کارهای زیادی وجود دارد که می توانید برای کمک به بهبود پوست خود انجام دهید.
  • ناحیه آسیب دیده را تا حد امکان تمیز، خشک و در معرض هوا نگه دارید.
  • خارش ممکن است افزایش یابد، اما هرگز تاول ها را نخراشید یا نخراشید.
  • از پزشک خود در مورد کرم ها یا سایر داروهایی که به کاهش خارش کمک می کنند، سوال کنید.

در صورت وجود هرگونه درمان درد بعد از برطرف شدن جوش‌ها بعد از برطرف شدن تاول‌ها و بهبودی التهاب، ممکن است پزشک اقدامات زیر را توصیه کند:

  • کرم کپسیدین: داخل و اطراف چشم استفاده نشود.
  • داروهای بیهوشی: لیدوکائین را می توان برای کاهش درد استفاده کرد که به اشکال مختلف مانند کرم، لوسیون، چسب، پودر و اسپری موجود است.
  • آنتی بیوتیک ها: در صورتی که پوست و ضایعات با عفونت باکتریایی عفونی شوند، آنتی بیوتیک لازم است، در غیر این صورت آنتی بیوتیک کمکی نخواهد کرد.
  • داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای: بسیاری از داروهای این دسته می توانند به کاهش درد پس از بهبودی کمک کنند، مانند آمی تریپتیلین، دزیپرامین (نورپرامین) و نورتریپتیلین. در صورت بروز هر گونه افسردگی مربوط به زونا، این داروها مفید هستند.

عوارض جانبی زونا

افراد مبتلا به زونا به ندرت نیاز به بستری شدن در بیمارستان دارند، اما عوارض جانبی زونا می‌تواند باعث مشکلات خطرناکی از قبیل موارد زیر شوند:

درد عصبی بعد از درمان زونا

درد عصبی بعد از درمان زونا است. زونا می تواند باعث درد شدید، بی حسی، خارش و سوزش شود و ماه ها یا حتی سال ها ادامه داشته باشد. افراد مبتلا به این بیماری همچنین می توانند ضعف شدید، بی اشتهایی و اختلالات خواب داشته باشند. در این افراد گاهی حتی یک لمس کوچک مانند لمس پوست باعث درد شدید می شود. افراد بالای 60 سال بیشتر به این عارضه مبتلا می شوند.

مشکلات چشم زونا

بیماری زونا که چشم را درگیر می کند زونا یا درد چشم ناشی از زونا نامیده می شود. علائم و نشانه های مشکلات چشم زونا اطراف چشم عبارتند از تاول در اطراف یا روی پلک، تورم و قرمزی چشم یا پلک و درد شدید اطراف چشم. برخی از بیماران به نور حساس می شوند. مدت کوتاهی پس از تشکیل ناحیه چشم، فرد مبتلا ممکن است دید تاری داشته باشد یا دائما احساس کند چیزی در چشم است. اگر در نوک بینی خود تاول ایجاد کردید، این می تواند یک علامت هشدار دهنده باشد که ممکن است ناحیه چشم در حال توسعه باشد. بنابراین، زمانی که تاول های زونا روی بینی شما ظاهر می شود، باید فورا به پزشک مراجعه کنید. درمان نکردن ناحیه روی بینی می تواند باعث آسیب دائمی به بینایی شما شود. گلوکوم (آب سبز یا سیاه)، زخم و حتی کوری ممکن است. افرادی که ناحیه چشم دارند نیز در معرض خطر سکته مغزی هستند.

عفونت باکتریایی زونا

عفونت باکتریایی زونا تاول های زونا می توانند عفونی شده و روند بهبودی را کند کنند. درد و قرمزی طولانی مدت در اگزما می تواند نشان دهنده عفونت باشد. اگر این اتفاق افتاد، فورا به متخصص پوست مراجعه کنید. برای درمان این مشکل ممکن است درمان با آنتی بیوتیک ضروری باشد. اگر عفونت باکتریایی به درستی درمان نشود، می تواند منجر به زخم شود.

سندرم رامزی هانت

در صورتی که گوش و یا اطراف آن در زونا درگیر شد، سریعا به پزشک خود مراجعه کنید، زیرا در صورت عدم درمان منجر به سندرم رامزی هانت می‌شود و علائم زیر را به دنبال دارد:

  • سرگیجه و مشکل در حفظ تعادل
  • گوش درد
  • و وزوز گوش، این عارضه نادر است اما با درمان به موقع شانس بهبودی کامل وجود دارد.
  • از دست رفتن شنوایی
  • از دست دادن توانایی حرکت بخش‌هایی از صورت…

پیشگیری از زونا

پیشگیری از زونا

واکسن هرپس زوستر برای افراد 50 سال و بالاتر در دسترس است که برای پیشگیری از زونا موثر است. مهمترین مزایای دریافت این واکسن عبارتند از:

یک مطالعه علمی نشان داده است که این واکسن خطر ابتلا به زونا را تا 50 درصد کاهش می دهد. اگر با وجود واکسینه شدن، همچنان زونا دارید، شدت درد کمتر خواهد بود. درد معمولاً اولین علامت زونا است و برای برخی می‌تواند شدید باشد و برخی دیگر بدون هیچ تغییری درد دارند، بسته به اینکه کدام ناحیه با زونا مرتبط است، می‌تواند با علائم مشکلاتی مانند بیماری قلبی، ریوی یا کلیوی اشتباه گرفته شود. ضایعات زونا معمولاً تاول های خطی در سمت چپ یا راست تنه ایجاد می کنند و گاهی در اطراف یک چشم یا در یک طرف گردن یا صورت ظاهر می شوند.

→ خواندن مطلب قبلی

بیماری ام اس و راهنمایی درمان آن

خواندن مطلب بعدی ←

درمان کک و مک چیست -درمان خانگی صورت کک و مک

نوشتن نظر شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *